Resepi pulut panggang
Bahan-bahannya
1/2 kg beras pulut
santan pekat secukupnya
sedekat garam
Untuk inti dikisar halus
150 gram kelapa parut
30 gram udang kering
5 tangkai cili kering
2 blabu bawang besar
2 labu bawang putih
1 batang serai
Bahan lain
Daun pisang
Lidi secukupnya
Cara membuatnya
1.Pulut dicuci dan ditoskan selama 1 jam.
2.Gaulkan dengan garam dan santan kukus selama 30 menit, biarkan sejuk.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga kering.
4. Selepas itu masukan kelapa dan garam secukup rasa, sangrai sehingga kering dan sejukan.
5.Layurkan daun pisang, ambil sedkit pulut dan letakan inti dan gulung.
6. Selipkan kiri kanan dengan lidi.
7.Panggang hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan