Resepi puri
Bahan-bahannya
400 gram tepung gandum
140 ml susu suam
120 ml air
60 gram margarine
garam secukupnya
minyak masak
Cara membuatnya
1.Gaul tepung,margarine,susu dan garam hingga sebati.
2.Tuangkan air sedikit demi sedikit uli menjadi doh yang lembut.
3.Ambil sedikit adunan canaikan bulat dan nipis,goreng dalam minyak yang banyak hingga kuning ,toskan minyaknya.
4.Hidangkan bersama kuah dal atau kuah kari.
Kuah dal
Bahan-bahannya
1 cawan kacang dall
2batang lobak merah potong
1 biji terung potong
2 biji kentang potong
1 sdt serbuk kunyit
1 cm halia
2 ulas bawang putih cincang
4 bawang merah dimayang
sedikit daun kari
Rempah empat sekawan
kuah dal |
3 ciji cili merah
cara memasak
1.Rebus kacang dalam periuk hingga empuk masukan lobak merah,kentang kedalam rebusan kacang sehingga empuk.
2.Kemudian pula masukan terung dan cili yang telah dipotong serong,hingga layu dan naik bau.
3.Kemudian tumis bawang ,rempah empat sekawan biji sawi ,daun kari dan serbuk kunyit. Kemudian curahkan kedalam sayur tadi.
4.Perasakan dengan garam dan gula ikut selera masing-masing,
.
2 ulasan:
wekeke. Pernah buat ea? Huhu.
Salam kunjungan... x penah dengar puri.. thanks sharing... senang2 singgah la melawat blog saya ;)
http://www.zuwairiaiman.com
Catat Ulasan