tom yam campur, getuk goreng hot doh,,udang goreng tepung . |
Bahan-bahannya
100 gram daging drebus empuk
50 gram udang
1 labu bawang besar, 6 biji cili padi
1 packet perencah tomyam
3 ulas bawang pitih tumbuk halus
3 ulas bawang merah kecil tumbuk halus
2 batang serai,5 helai daun limau,2 biji limau
garam secukup rasa
sayuran betik muda ,lobak merah,brokoli
Air secukupnya
Cara memasaknya
1.Masak air hingga mendidih masukan perencah tomyam,bawang merah,bawang putih,limau yang sudah dipeah airnya daun limau ,serai ,daging,iudang hingga mendidih.
2,kemudian masukan sayuran dan tambahkan cili padi.
Sambal udang masak tempoyak
1 mangkuk udang ,1 keping tempe potong besar
2 sdm tempoyak, 1 helai daun kunyit,garam secukup rasa,air 1cawan
Bumbu halus
3 ulas bawang merah,2 bawang putih,1 cm kunyit ,1 cm halia.
Cara memasak
Didihkan air masukan kesemua bumbu halu,tempoyak,daun kunyi,garam hingga mendidih.Lau masukan udang dan tempe masak hingga kering.
Getuk goreng Sosij
Seperti membuat getuk biasa cuma diisi dengan sosij,tapi sosijnya digoreng telebih dahulu.
Lalu digoreng menggunakan tepung beras campur tepung ubi,
Tiada ulasan:
Catat Ulasan