Ahad, 19 Jun 2011

Menu Diet makan Tengah hari.

Menu hari ini aku ,masak daging ,tapi daging kali ini aku masak tanpa menggunakan santan  maupun minyak.Aku masak daging ini dengan kaedah rebus dengan campuran macam-macam perencah sekaligus ada sayur didalamnya,jadi  tah banyak kerenah,Manakala untuk anakku yang takut makan pedas daging kumasak dengan kicap campur sayur dan makroni.Aku beli daging setengah kilo aku rebus hingga empuk lalu aku bagi menjadi dua resepi.

Resepi Masak daging Merah bersayur
Bahan-bahan.

200 gram daging yang telah direbus empuk,
10 tangkai cili merah diblender
5 ulas bawang putih tumbuk halus
4 ulas bawang putih tumbuk halus
1/2 sdt serbuk lada hitam
1 biji peria katak dibuang biji potong serong.
1 biji kledek kuning
1 helai daun kunyit
2 helai daun salam
4 helai daun limau
2 cm lengkuas
1 cm halia tumbuk halus
1 keping asam keping
1 cm kunyit hidup ditumbuik halus
1 sdtm garam
1 sdt serbuk perasa
1 sdm gula.,air secukupnya
2 batang serai dimemasrkan,

Cara memasak
Daging masak merah bersayur,Daging masak kicap.

1,Rebuskan daging hingga empuk lalu masukan kesemua rempah yang ditumbuk halus dan juga cili blender.
2.Apabila sudah mendidih masukan daun kunyit,daun limau,asam keping serta serai masak hinnga sebati.
3.Apabila daging hampir kering masukan kledek dan peria katak dan garam .serbuk perasa dan gula,
4.Apabila sudah kering dan pekat tutup hidangkan dengan nasi panas.

Daging masak kicap
200 gram daging yang sudah diebus empuk
1/2 mangkukuk makroni
1 biji lobak merah dipotong
6 ulas bawang merah ditumbuk
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
1/2 sdt serbuk lada hitam
4 sdm kicap manis
1 sdm sos tiram
1 sdm garam
!/2 sdt serbuk perasa
2 helai daun salam
1 cm lengkuas
Air secukpnya.

Cara memasaknya
1.Didihkan air masukan daging dan semua bumbu hingga rata selama 15 menit/airnya agak kering.
2,Masukan  macroni dan lobak merah ,masak hingga agak kering.
3,Hidangkan bersama nasi panas.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...