Resepi Tart Nenas.
350 gram tepung gandum
250 gram mentega
40 gram gula halus
20 gram tepung jagung
2 biji telur ,1 sdt essen Vanila
Bahan B (inti)
400 gram gula
2 biji nenas
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
Masak inti terlebih dahulu,
1.Kisar atau parut nenas toskan sedikit air sebelum dimasak.
2.Campurkan kayu manis dan bunga cengkih, sebelum kering masukan gula,masak sehingga pekat
Cara membuat Tart
1. Pukul mentega sehingga kembang, kemudian masukan telur dan essen vanila, pukul selama 2menit,
2.Masukan tepung gandum dan tepung jagung uli hingga menjadi doh.
3.Ambil sedikit doh dan canai ikut ketebalan disukai.
4.Gunakan acuan dan gelek atas doh. Kemudian potong keci-kecil, lalu letakan inti diatasnya, kemudian gulungkan.
5. Sapukan telur dan bakar pada suhu 180 darjad cecius selama15-20 menit,
Tiada ulasan:
Catat Ulasan