Tau Fu Far makanan kegemaranku ,setaiap pasar malam aku selalu membelinya
yang jual kebanyakan menyebutnya Tahu Panas,aku cari sana sini baru dapat .
Nah anak-anaku semua menyukainya ,sekarang bila-bila masa boleh merasanya.
Bahan
200 gram kacang soya direndam semalaman
12 gelas air
2 sdb tepung jagung
1/2 gelas air suam
1sdk Tau Fu Far Curding / GDL boleh didapati di kedai Kek
Cara membuat
1.Kisar Kacang soya bersama 250 ml air ( 12 gelas air ) tapis dua kali
untuk mendapatkan halis yang halus dan licin.
2.Sukat perahan air soya sehingga menjadi 12 gelas,
3.Air soya dijerang diatas api sehingga mendidih.
4.Sementara itu larutka 2 sdb tepung jagung bersama 1 sdk GDL didalam
1/2 gelas air suam,
5.Sediakan bekas kedap udara.
6.Tuang larutan tadi kedalam tuperware kemudian ambil air kacang soya dan
tuang secara meninggi.tak perlu kacau lagi'
7.Tutup tuperware dengan segera dan jangan buka-buka biar hingga beku dan sejuk,
8.Hidangkan dengan gula merah atau gula putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan