Lemang adalah makanan khas daerah Sumatra, rasanya sedap dan lemak. Biasanya dimakan dengan rendang. Ada yang sesetengah orang suka dimakan dengan serundeng, tak kira serunding ayam,serundeng ikan ataupun serunding daging.Pertama kali aku makan makanan ini di kampung suamiku Bengkalis (Riau). Dikampung membuat lemang bahannya senang dapat seperti buluh maupun kayu. Tapi kali ini aku duduk di Taman susah mendapatkan buluh. Apalagi anakku tahu pokok buluh melalui kamus bergambar. Nah aku kalau rindu makan lemang aku buat dari daun pisang aje.
Lemang segera
Bahan-bahannya
2 cawan beras pulut
21/2 cawan santan pekat
1 sdt garam
tali rafia untuk mengikat
Cara membuat
1.Panaskan kukusan masukan beras pulut ,santan dan garam kukus selama 30 menit.
2.Ambil separuh pulut letak atas daun pisang bungkuskan pulut hingga padat ikat denngan tali rafia kiri dan kanan .
3.Masukan ketulan pulut dalam periuk dan rebus selama 30 menit.
4.Kalau suka panggang dalam oven sekejap. Potong dan hidangkan bersama rendang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan