Kue ini semasa kecil aku sangat menyukainya ,maklumlah duduk dikampung
buat makanan bahan yang ada disekeliling rumah,bentuknya menarik,lho..
behgitu juga rasanya,,ibu saya menyebutnya semar mendem/kue kaca mata. sekarang
ibu sudah meninggalkan aku buat selamaya,Manakala aku hidup jauh dari kampung
halaman ,,,,tapi segala makanan kesukaannya aku selalu merindukannya.Kadangkala aku juga
membuat makanan ini biar anak-anakku mengetahuinya.
Kue kaca Mata
Bahan
500 gram ubi kayu diparut halus kalau basah diperah
100 gram gula pasir
1/2 butir kelapa putih
1/4 sdt garam
3 buah pisang tanduk
Pewarna kue
Daun pisang
Cara membuat
1.Panaskan kukusan
2.Aduk rata ubi ,garam ,dan kelapa parut adunan dibagi tiga.
3.Bentangkan daun pisang,ratakan satu adunan diatasnya beri satu pisang,gulung sambil
dipadatkan.,sematkan dengan lidi.
4.Kukus selama 45 mnit ,angkat dan sejukakan
5.Potong ikut selera.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan