Khamis, 14 April 2011

cakoi

Bahan
2 sdk yis
1/2 sdb shortening
1 sdm margarine
1 bijin telur
1sdb susu pekat
secbit garam
1 1/2 cawan air
400 gram tepung gandum

Cara membuat
1.Cairkan margarine dan sejukan  ,lalu campur telur ke margarinre.
2.Masukan yis ,gula dan air biarka mengembang;
3.Masuakn garam,shotening dan tepung biarkan sebati.
4.Masukan margarine telur kedalam campuran air.
5.Uli  hingga sebati biarkan agak lembik.
6.Perap adunan selama 1 jam.
7.Bentuk adunan dan goreng dalam minyak panas.

Tabur tepung gandum atas papan canai,sapukan juga tepung ditelapak
tangan kita,Ambi 1/4 adonan yang diuli canaiikan  inc,ambil lidi/cop stick
kemudia buat hirisan tepung tadi.Tangkupkan tepung tadi menjadi sepasang.
Bila minyak panas baru goreng, Boleh dimakan dengan cili sos.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...