Jumaat, 14 Disember 2012

Kek Ubi Kayu Marble.

Ubi kayu kali ini dibuat kek ,sebab jemu nak direbus, dibuat getuk ataupun keripik.Kek ini sesuai untuk minum petang disamping warna yang agak menarik juga tak jemu kita memakannya bila ubi kayu divariasikan kepelbagai makanan.

Resepi Kek ubi Kayu
Bahan-bahannya
195 gram margarine
160 gram gula halus
3 biji telur
120 gram tepung gandum+1 sdt Baking Powder diayak
420 gram ubi kayu parut diperah buang airnya.
1 sdt esen vanila
1/4 cawan susu segar
Beberapa titis pewarna merah

Cara membuatnya
1. Panaskan oven, sapu acuan dengan margarine yang dialas kertas roti..
2.Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih lalu masuakan telur satu persatu.
3.Masukan tepung ubi kayu berdsselang seli dengan susu,
4.Adunan dibagai 2 bagi dua bagi warna satu warna asal satu merah.
5.Curah adunan kedalam acuan berselang seli.
6.Bakar selama 25-30 menit.

1 ulasan:

Amie berkata...

Kreatifnya.... memang ubi boleh dipelbagaikan penggunaannya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...