Rabu, 31 Oktober 2012

Pesembur.

Pesembur ini sesuai untuk sarapan pagi maupun minum petang, makanan ini sesetengah orang ada yang menyebutnya rojak. Tapi kalau ditempat asalku Indonesia bila orang menyebut rojak berarti dari buah-buahan, Tapi saya sekarang duduk di Malaysia yang terdiri dari berbagai kaum ,rojak mempunyai arti yang berbagai macam dan jenis. Di Malaysia ada rojak mamak,ada rojak petis ada juga pesembur kalau orang utara yang menyebutnya. Saya pernah  makan rojak ini semasa menghantar anak belajar di Kedah.
Setelah anakku balik dia masak wah sekarang jadi masakan rutin setiap hujung minggu.

Resepi Pesembur
Bahan-bahannya
Sengkuang dipotong memanjang
Tahu goreng dipotong
Taugeh dibuang ekornya
Telur rebus dibelah empat
Tempe goreng
Kentang rebus dibelah
Cucur udang
Cili hijau dimayang




Resepi cucur udang

300 gram udang
100 gram tepung naik sendiri
20 gram tepung beras
sedikit tauge
1 biji telur
140 ml air
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya;
1 campur semua bahan kecuali minyak,
2.Ambil sedikit adonan dan goreng hingga habis.

Untuk kuah kacang:
250 gram kentang rebus lalu lenyek hingga halus
250 gram kacang tanah goreng tumbuk halus
8 batang cili kering diblender halus
2 sdm air asam jawa
3 sdm bijan sangrai
4 sdm gula melaka, garam
10 ulas bawang merah diblender.
3 sdm minyak untuk menggoreng
Cara membuat kuah
1.Panaskan minyak tumis bawang merah hingga harum lalu masukan cili kacau sekejap.
2,Masukan kacang ,kentang air asam jawa, bijan,garam.gula.
3,kacau sehingga sebati bila pekat sangat tambahkan sedikit air.
4.Susun bahan-bahanseperti tempe, cucur udang ,tauge,sengkuang,telur kentang rebus dansiram dengan kuah kacang

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...