Khamis, 2 Februari 2012

Udang Masak Tempoyak.

Musim durian  dah tiba durian dijual dengan harga yang murah. bayangkan 1 bakul besar dijual dengan harga  RM 10.00 siapa nak makan tu..dirumah satu keluargaku bukan ramai sangat,Duria dah dimakan makcam tu sahaja,buat kuih dan tak lupa buat tempoyak, Nah dengan tempotak  kali ini aku masak dengan udang,

Resepi Udang  Masak Tempoyak
Bahan-bahannya
200 gram udang basah
15 tangkai cili kering diblender
4 sdm tempoyak
1sdm garam
1 helai daun kunyit
3 helai daun salam
3 ulas bawang kecil dihaluskan
2 ulas bawamg putih dihaluskan
1 sdm gula pasir
1 cwan air
1 sm minyak

Cara memasaknya
1.Tumis bawang merah ,bawang putih hingga harum masukan cili  , tempoyak, daun kunyit dan daun salam.
kacau hinnga daun kunyit dan daun salam layu.
2.Masukan Udang, garam dan gula  kacau sekejap lalu angkat.
3,Nah sudah siap sesuai dimakan dengan nasi panas,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...