Rabu, 2 November 2011

Pau Kentang.

Pau ini memang lembut sesuai untuk sarapan pagi maupun minum petang, Pau berinti kari kentang makanan kesukaan anak lelakiku yang bernama Fikar, Kalau jumpa pau ini wah dia tak ingat siapa-siapa  lho.Kali ini aku buat kue pau lebih biar dia makan sepuas-puasnya.

Resepi kue Pau inti kentang
Bahan untuk inti
2 biji ubi kentang dikupas dan potong kecil-keci.
2 sdm udang kering direndam air panas dan tumbuk halus
1 labu bawang merah besar dicincang halus
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 sdm rempah kari daging
1 sdt garam
2 sdm gula pasir
Sedikit daun kari
1 sdt ajinomoto
2 sdm minyak untuk menumis
Cara membuat inti.
Tumis bawang merah,bawang putih hingga kuning lalu masukan rempah kari daun kaqri,serta ubi kentang.
Masukan sedikit air untuk melembutkan kentang lalu masukan udang kering ,garam .ajinomoto serta gula.
Masak hingga kentang empuk.


Untuk Pau
Bahan-bahannya
400 gram tepung gandum
2 sdm gula pasir
1 sdk Baking Powder
1 sdt garam
1 sdm yis rendam bersama air suam 159 ml
2 sdm maegarine
sedikit daun pisang untuk alas pau
1 biji putih telur

Cara membuatnya
1.Campur kesemua bahan kering hingga sebati.
2.Masukan yis yang sudah dicampur air suam hingga berbuih.
3.Gaul kesemua bahan hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat ditanga.
4.Biarkan doh selama 1 jam / naik dua kali ganda,
5.Tumbuk adunan dalam satu menit, lalu biarkan lagi dalam 19 meniy.
6.Adunan dibulatkan dan diisi dengan inti.
7.Alas dengan daun pisang agar kuih tak melekat dalam periuk kuku.
8.Kukus selama 10 menit dengan penitupnya ditutup dengan kain.
9.Hidangkan selagi panas.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...