Rabu, 10 Ogos 2011

Puding Kacang Merah.

Bulan puasa sudah memasuki hari ke sepuluh cuaca sangat panas sekali ,wah inilah suatu cobaan .Untuk berbuka puasa kali ini aku masak puding kacang merah, sebagai pembuka selain dari pada kurma,membuatnya sangat ringkas dan senang,

Resepi Puding kacang merah
Bahan-bahannya
1 packet agar-agar serbuk warna merah ( 10 Gram )
1 1/2 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
1/2 sdt garam
1/ 2 tin kacang merah diblender
1/2 cawan gula pasir

 Cara membuatnya
1.Campurkan gula ,susu ,air dan agar-agar kacau sehingga mendidih.
2,Apabila sudah mendidih masukan kacang merah yang sudah diblender kacau sekejap ;lalu tutup api,
3,Basahkan acuan puding dan curahkan puding tadi.
4.Sejukan dalam peti  sejuk dan bila sudah sejuk dan keras baru dipotong,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...