Rabu, 13 Julai 2011

Burasak.

Burasak adalah makanan khas Bugis yang beasaskan beras,rasanya sangat lemak.Burasak biasanya dimakan dengan serunding ataupun rendang.cara pembuatannya serta bahan tak begitu banyak .Burasak seakan lontong dibungkus dengan daun pisang yang masih muda.

Resepi Burasak
bahan-bahannya
1 liter beras
4 gelas santan pekat
garam
daun pisang yang masih muda
tali rafia

Cara membuatnya
1.Bersihkan beras dan kukus setengah matang.
2.Jerangkan santan garam dan daun salam
3,campurkan beras dan santan,tutup sampai santan terhisap habis
4.Bungkus dalam daun pisang,susun berhadapan dan ikat dengan tali pada kedua hujungnya.
5.kukus selama 1 atau 2 jam,lalu sejukan dan hidangkan dengan serunding ikan.

Serundng Ikan
1/2 kg ikan kembung/ikan tengiri
1 1/2 cawan pati santanbumbu kisar
15 tangkai cili kering
2 cm halia
2 batang serai
2 sdtt gula
2 sdm serbuk cili
2 sdt garam
2 asam keping
1 sdt ketumbar
1 sdt juntan manis

Cara membuatnya
Tumis semua bahan kisar hingga naik bau masukan santan poekat dan ikan ,masak hingga kering

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...