Resepi Soto Padang,

2 batang serai,7 daun limau ,1 helai daun kunyit
3 bt cengkih. 2cm kayu ,manis.1/2 bt pala.2 liter air
Bumbu halus
150 gram bawang merah.7 ulas bawang putih,5 cili merah buang biji.
5 cm halia,3 cm kunyit dan garam secukup rasa,
Bahan pelengkap
Lontong,bergedil,krupuk merah, dendeng daging,bawang goreng,daun bawang
soon dan sambal cili padi
Cara memasak
1 Rebus daging bersama air dan garam hingga empuk,tabur garamdipermukaan daging sambil dimemarkan dan digoreng.
2,Tumis bumbu halus bersama serai,daun kunyit dan dau limau hingga wangi,lalu curahkan ke kaldu daging.
3.Tambahkan cengkih,kayu manis dan garam,
4,Hidangkan bersama bahan pelengkap dan sambal cili hidangkan selagi panas.
Sambal cili ,kukus cili padi dan bawang merah,kemudian tumbuk halus serta bubuh garam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan