Isnin, 6 Jun 2011

Ketupat Tahu.

Ketupat tahu ini makanan kesukaanku semasa kecil,seperti kebiasaan setiap hari raya ibu dan bapakku selalu membuat  ketupat,maklumlah dikampung makanan sentiasa banyak sebab tradisi kunjung mengunjung tak pernah pupus.Hingga saat ini dingatku masih segar,setiap berkunjung kerumah tetangga mesti bawa apa yang kita masak dari rumah..Kadang kala ada yang bawa lontong ,opor ayam,,lemper. Tapi orang dulu-dulu kalau buat lontong tahan sampai 3 atau 4 hari.Nah seperti kebiasaan kalau sudah hari ke tiga makanan yang bersantan sudah ludes,jadi tinggal lontong nya saja .Jadi ibuku selalu dibuatnya  ketupat tahu.
Nah bagi yang ingin mencobanya ini Resepi.
Bahan-bahannya
1 biji lontong sederhana/3 buah ketupat
4 potong tahu dipotong dan goreng
1 helai kubis dihiris tipis
75 gram taugeh
2 sdm bawang goreng
300 ml air
100 gram kacang tanah goerng tumbuk kasar
Kerupuk bila suka
Daun selederi ditong halus

Bumbu
10 cili padi merah
3 ulas bawang putih
garam secukup rasa
Kicap manis

Cara memasaknya
1.Goreng cili padi dan bawang putih lalu haluskan.
2.Tambahkan kacang tanah ,garam, lalu letakan atas pinggan.
3.Masukan hirisan ketupat,tahu goreng,kubis, taugeh,lau taburkan bawang goreng,daun sederi.
4.Tambahkan kicap manis diatasnya.Hidangkan bersama kerupuk.

2 ulasan:

Zuraidah berkata...

Sekarang dah makan lontong. Sebab ada santan. Errr. Ni, mesti lontong untuk orang diet. Hehe. :D

Istinah berkata...

Memanglah sebab kan tak menggunakan santan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...