Sabtu, 11 Jun 2011

Menu Diet makan Tengah hari.

Tengah hari ini hujan begitu lebat disertai angin yang cukup kencang, semua pokok didepan rumahku bergoyang seakan nak tumbang ,nak keluar pun takut.Nah nasib baik semalam ada balance ikan yang belum dimasak ,akhirnya aku masak ikan yang simple saja.Aku masak ikan patin campur peria katak.


Resepi ikan Patin masak tempoyak campur Peria.

Bahan-bahan
500 gram ikan patin
2 biji limau
15 biji cili padi merah tumbuk halus
2 cm kunyit hidup tumbuk halus
6 biji bawang merah tumbuk halus
4 biji bawang putih tumbuk halus
1 sdm garam
3 sdm tempoyak
1 helai daun kunyit
2 batai serai dimemarkan
3 biji peria katak belah buang biji potong dua
1 sdt serbuk perasa
1 sdt gula
1 liter air.

Cara memasaknya
1.Perap ikan dengan yang sudah dibersihkan dengan air limau selama 15 menit,lalu bilas balik.
2.Didihkan air kedalam kuali lalu masukan kesemua bumbu hingga menggeledak.
3.Masukan ikan dan peria masak hingga kuah pekat ,nah dihidangkan dengan nasi panas.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...