Ahad, 26 Jun 2011

Kue dadar ubi berinti sayur.

Kali ini ubi kupelbagaikan menjadi makanan yang lain daripada yang lain yaitu ubi dadar gulung dibuat inti dari sayur untuk mengubah dari inti kelapa jadi saya rasa tak membosankan disamping anak kita dapat mengkonsumsi sayur secara tak langsung, saya campurkan aneka sayuran seperti cendawan dan lobak merah.

REsepi Kue dadar ubi bersayur
Bahan kulit
1 kg ubi kayu diparut +1 sdm garam
Bahan ninti
300 gram daging ayam dicincang halus
1 bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dicincang halus
2 biji cili merah dibuang biji dicicang halus
1 bji carrod dipotong halas
100 gram cendawan dihiris halus
1 pokok daun bawang dicincang halu
1 pokok dau selederi dicincang halus
1 kiub pati ayam
1 sdm sos tiram,1 sdt gula
1 sdt serbuk lada hitam
Cara  memasak inti.
Tumis bawang besar,bawang putih hingga harum lalu masukan daging ayam,gaul hingga sebati.
Masukan sayur-sayuran serta bahan yang lainnya masak hingga empuk.

Cara membuat kulit
1.Didihkan periuk berserta penutupnya,apabila mendidih ambil penutup dan letakan bahan adunan,canai setipis mungkin.dan letak balik penutup periuk dengan kaedah terbalik/adunan berada dibawah penutup periuk.dalam masa 3 menit adunan akan masak.
2.Buat adunan seperti diatas hingga habis,
3,Ambil sekiping adunan isikan dengan bahan inti gulung ,seperti membiuat amplop.
4.taburkan dengan kicap manis serta bijan bakar.

Bahan tambahan
Kicap manis secukupnya
Bijan goreng tanpa minyak

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...