Ahad, 8 Mei 2011

Sup Tomato.

Cuaca panas inginnya masak yang berkuah ada rasa masam-masam manis, sudah petang macam ini masih panas juga, Banyak makan goreng-goreng bahaya juga macam-macam kena penyakit, terutama batuk. Nah minum petang ini aku masak sup tomato dimakan dengan roti tak kira roti potong ataupan roti perancis.

Nah Resepi  Sup Tomato
Bahan-bahannya
150 gram daging cincang
2 sdk tepung jagung
1 biji kentang potong dadu kecil
1 biji lobak merah potong dadu kecil
1 sdk lada hitam,1 sdm margarine
1 biji bawang besar cincang
1 ulas bawang putih
200 gram tomato,750 ml air
3 sdm sos tomato . 2sdm margarine

Cara membuat
1.Panaskan minyak goreng  bawang besar dan bawang putih hingga harum masukan tomato yang sudah dipotong masukan daging cincang dan air masak hingga mendidih'
2.Masukan ubi kentang ,lobak merah lada hitam dan sos tomato,masak hingga agak pekat lalu masulan lada hitam dan tepung jagung.
3. Masak hingga tomato hancur dan kentang serta lobak merah betul-betul empuk.
4.Hidangkan semasa panas bersama roti perancis ataupun roti potong.

1.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...