Sabtu, 7 Mei 2011

Sup ikan Pedas.

Tengah hari ini cuaca sunggiuh panas terik rasa nak minum sahaja,mau makan selera kurang .Nak makan ikan biasanya masak kari,lemak tambah montel badan ini .Terpaksa aku harus kurangkan makanan yang berlemak dan bersantan.Nah kali ini aku buat sup pula tapi supnya agak pedas.

Nah Resepi Sup ikan
Bahan-bahannya
3 keping daging ikan merah
2 batang serai dititik
1  genggam daun ketumbar
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 kiub ikan bilis magi
3 keping asam gelugur, 1000 ml air.

Bahan yang dihaluskan
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
15 biji cili padi
1/2 cm halia
1st ketumbar
1/2 sdt jintan manis
1/2 cm lengkuas

Cara membuat
1.Perap ikan denga perahan limau nipis selama 5 menit'
2.Didihkan air masukan rempah yang dihaluskan bersama kiub ikan bilis dan rempah lainnya kecuali ikan.
3.Kacau hingga rata,apabila rempah sudah mendidh sebati baru masukan ikan  dan daun ketumbar.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...