Sabtu, 7 Mei 2011

Roti Bun Inti Sambal Bilis.

Petang ini aku membuat roti untuk minum petang bersama ana-anak, alang-alang kerjapun kurang hari ini sambil mengisi masa lapang buat lebih sikit. Jadfi bila tak habis kan boleh untuk sarapan sebelah paginya.

Resepi Roti Bun Sambal Ikan bilis.
Bahan-bahannya.
200 gram tepun g gandum
50 gram tepung halus/blue Key
45 gram gula pasir kasar
2 sdm susu tepung
1/2 sdt garam
2 sdt yis
1 biji telur
100 ml air
2 sdm butter

Inti Sambal bilis/sardrn/kelapa

Cara membuat
1.Dalaqm mangkkuk besar masukan semua bahan kecuali telur,air dan butter ramas hingga sebati.
2.Masukan telur,gaulkan lagi akhir sekali  air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh ,biarkan selama 20 menit atauhingga adunan mengembang.
3.Kalau sudah naik lalu tumbuk-yumbuk untuk mengeluarkan angin'
4.Bagikan kepada beberapa bagian isikan inti dan tutup kemas-kemas.Susun diatas dulang yang ditabur tepung.Perap lagi selama 30menit.Kemudian bakar dalam  oven dengan kepanasan 180 darjad  selama 20 menit. Roti dah siap selagi panas sapukan dengan butter.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...