Sabtu, 14 Mei 2011

Menu Diet makan Tengah hari.

Menu tengah hari ini  berhubung cuaca sudah mulai hujan aku masak masak  makanan pedas dan panas tanpa sedikitpun minyak ,aku masak ikan pari masak asam pedas,semangkuk nasi putih ,air suam dan beberapa potong betik masak. Nah bagi yang ingin tahu resepi masak ikan pari ini resepinya,

Bahan-bahannya
300 gram ikan pari dipotong keci-keci dan perap dengan air limau selama 10 menit
15 tangkai cili kering ditumbuk.
4 ulas bawang merah kecil ditumbuk halus.
3 ulas bawang putih ditumbuk halus.
2 sdm air asam jawa.
1 helai daun kunyit.
5 tangkai daun kesum
1 sdk garam.
1/2 sdt perasa
1 sdk gula ,
1 liter air, 1 batang serai dimemarkan.

Cara memasak

1. Didihkan air kedalam periuk lalu masukan bahan yang dikisar bersama denga serai,daun kesum,daun kunyit,air asam jawa .

2.Setelah sebati masukan ikan dan rebus hingga airnya agak kering,nah terakhir masukan garam dan serbuk perasa,

3.Nah sudah siap praktis kan,,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...