Resepi Laksam

Bahan-bahannya
Untuk laksam
400 gram tepung beras
4 sdm tepung gandum
2 sdm tepung ubi
1 sdt garam
1100-1200 ml air
sedikit minyak
Cara membuat
1.Bancuh semua bahan hingga sebati,panaskan kukusan
2.Ambil sedikit adunan bulat /tutup periuk leserkan dengan sedikit minyak kedalam kukusan.
3.Ambil satu sudu adunan membentuk lapisan nipis kukus selama 3-4 menit ,lalu gulung selagi panas.
Untuk kuah
800 gram ikan kembung/selayang.
2 liter santan/ saya menggunakan susu rendah lemak saja.
1/ sdm lada hitam tumbuk halus

2 bawang putih tumbuk halus
10 bawang merah tumbuk halus
2 keping asam gelegur
1/2 keping gula merah
garam secukupnya.
cara memasak kuah
1.Rebus ikan dengan air biasa dan tambahkan sedikt garam dan asam keping lalu tus kan ikan.
2,Ikan disiat-siat buang tulangnya blender denga sisa air rebusan tadi hingga hancur,
3.Masukan bahan tumbuk serta ikan tadi kedalam periuk tambahkan santan ,garam dan gula .
4,Masak hingga kuah pekat dan menggeledak .
Sambalnya
4 tangkai cili kering rendam dan toskan
6 tangkai cili merah
3 tangkai cili padi
sedikit blacan
garam secukup rasa
4 biji ;limau nipis diambil airnya.
1 sm minyak untuk menggoreng
Caranya
Tumbuk semua bahan sambal hingga lumat ,lau goeng hingga naik bau dan tambahkan air limau nipis.
Untuk ulam
4-5 tangkai kacang panjang
2 helai dau kubis
Taugeh
Bunga kantan
limau nipis
Hidangkan : Potong laksam setebal 1 cm dan hidang bersama kuah sera ulam dan sambal.
1 ulasan:
Hihi. Makan laksam jom, mama. >.<
Catat Ulasan