Sabtu, 9 April 2011

Roti ubi kentang

Bahan
135 ml air sejuk
3/4 sdt garam
30 gram  mentega
1/2 biji telur pukul sekejap
600 gram ubi kentang  (direbus dan lenyek baru ditimbang )
300 gram tepung roti/ tepung protein tingggi
3 sdb susu tepung
50 gram gula
2 sdt yis segera

@Tepung untuk membuat garisan  kastad,tepung kastad segera bancuh dengan air untuk
mendapatkan pes yang lembut.
Kalau tidak tepung kastad segera dibuat cream  kastad macam biasa,jalurkan pula pada
roti kentang.

Cara membuat
1.Masukan semua bahan kedalam mangkuk uli hingga menjadi doh  biarkan 45 menit.
2.Tutup denga Wrappers biarkan naik selama 45  menit
3,Tumbuk doh perlahan untuk mengeluarka udara selama 1/2 menit.
4.Bentuk menjadi bebola kecil  berat 30 gram.
5.Susun dalam loyang Yang telah digriskan margarinr tutup lagi dn biarkan 45 menit.
6.Tepi-tepi loyang loyang digriskan supaya roti tak melekat apabila dibakar.
7.Sapukan telur diatas roti.mana kala yang  1/2 lagi boleh dicampur adonan.
8.Paipkan Kastad diatas roti bakar selama 20 menit atau kekuningan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...