Jumaat, 15 April 2011

Resepi Bakso

Bahan A
400 gram bihun
Taugeh,kubis potong halus

Bahan Kuah
400 gram daging cincang
2 bawang merah dihiris halus
2 ulas bawang putih dihiris halus
2 sdb telur
1sdk tepung ubi

Untuk kuah
3 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih
1/2 cm halia,1sdk lada sulah biji
1 batang serai dititik
1sdb pati daging

Cara membuat
1.Tumbuk bawang merah goreng  hingga kekuningan masukan bahan tumbuk
Halia dan lada sulah biji  hingga naik bau,masuakan air,masukan  air masukan juga
pati  daging.
 2,Untuk bebola sementara menunggu kuah mendidih gaul semua bahan  A,bentuk ikut sais
yang kita inginkan.Kuah siap apabila bebola timbul'
3.Rendam bihun dan celur,kemudian tapis.Hidang bersama kubis,taugeh dan bawang goreng.
4,Boleh dimakan bersama cili sos atau tomato sos.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...