Jumaat, 15 April 2011

kacang Pilus

Bahan
1/ kg tepung ubi
400 ml santan
2 butir telur
150 gram mentrga
1 sdt garam
25 gram gula pasir
1 sdt soda kue
1 sdt yis/ baking powder

Bumbu halus
3 ulas buah keras
2 sdt garam halus
1 sdt gula halus
Keju parut secukupnya

Cara membuat
1.Sangrai tepung ubi hingga kunig
2.Panaskan santan bersama  campuran mentega garam hingga mendidih dan
kacau rata.
3,Campurkan pengembang roti aduk hingga rata ,campurkan kedalam adunan
tepung sambil diaduk-aduk jika adunan mengumapal tekan dengan sudu sayur
hingga rata,diamkan adunan/kental hingga sejuk.
4.Kocok telur hingga mengembang tuang kedalam adunan sambil diaduk rata.
5.Cetak adunan bentuk butiranbutiran diatas kuali yang berisi minyak sayur
sejuk dengan menuangkan adunan tersebut pada ayakan sambil diayak goyang
goyang dan keluar dari lubang ayakan.
6.Goreng pilus tersebut dengan menggunakan api kecil hingga mengembang  masak.
7.Selagi hangat taburkan bumbu halus,aduk rata dan sejukan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...