Sabtu, 9 April 2011

Lontong Pecal

Ini makanan kesukaanku semasa kecil  ,,senang dibuat  banyak sekali khasiatnya,
Selain nasi  juga sayuran yang bebagai jenis  .boleh dimakan bila- bila masa'
Untuk lontong
Bahan
300 gram beras
Daun pisang ,lidi untuk menyemat

Cara membuat
1,Buat selongsong lontong lalu isikan beras yang sudah direndam 1/2 dari kelongsong'
2.Rebus dalam air sampai matang lebih kurang satu atau dua jam
3.Angkat dan tiriskan.apabila sejuk potong

Untuk pecalnya
Sayuran  daun ubi,bayam ,taugeh,kangkung,timun

Bumbunya
250 gram kacang tanah,2 sdm air asam jawa,200 ml air panas
haluskan
5 cili merah,5cili padi,3cm cekur,5 ulas bawang putih,1/2 cm blacan
100 gram gula merah ,garam secukupnya

Pelengkapnya ;kerupuk

Cara membuat
1,haluskan kacang tanah yang sudah digoreng.'
2.Masukann  bumbu yang dihaluskan campurka gula merah, dan garam.
3.Susun Sayuran ,lontong curahkan kuahnya dan juga kerupuk.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...