Isnin, 18 April 2011

CHAP CHYE

Bahan-bahan
500 gram kubis dipotong
50 gram Kim  chiam
50 gram sayur Fucuk
20 gram cedawan hitam dihiris
20 gram cendawan tiram
20 gram suhun
30 ml minyak masak
3 keping tahu digoreng dan dipotong
100 gram daging ayam
100 gram udang basah
3 sdm minyak masak
Garam secukupnya
250 ml stok ayam
2sdm sos tiram, 1 sdm sos tiram,1 sdm taucu ( bahan perasa)
2 ulas bawang putih dicincang

Cara membuatnya
1.Panaskan minyak masak dalam kuali.Tumiskan bawang putih hinnga berbau.
2.Masukan ayam ,udang dan cendawan hitam.Goreng selama 3 menit.
3.Kemudian masuka kubis,cendawan tiram,kim chiam,sayur fucuk dan bahan
perasa.Kacau hingga rata dan tuangkan stok ayam dan tahu goreng.Biarkan selama
lima mnit sebelum dimasukan suhun.
4.Akhir sekali masukan garam dan kacau selam 2 menit.

Jika menggunakan cendawan kering,rendam dalam air mendidih hingga
lembut baru dihiris.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...