Sabtu, 23 April 2011

Cake Lobak merah.

Khasiat lobak merah memang bagus sekali,terutama untuk kesehatan mata kita.
Sejak kecil lagi saya sudah dibiasakan makan sayur, Jadi hingga saat ini sudah
sebati dalam diri saya ,tak kira  jenis sayuran apapun.Semasa kecil ibu saya
selalu masak mesti dicampur dengan lobak merah,kalau di Indonesia menyebutnya
wortel,tak kira sayur kubis,bayam ,sawi atau yang lainnya.
Kalau di kampung dulu Lobak merah diparut campur sedikit air dan campur sedikit 
gula wah rasanya seger sekali ,tapi sekarang zaman sudah maju diblender lagi senang'
Tapi kali ini kupelbagaikan menjadi  kek'
Bagi yang ingin mencobanya ini resepinya

Bahan
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
2 3/4 cawan lobak merah parut
1 1/2 cawan gula halus
1/2 sdt baking powder
secubit garam 1 sdt esen vanila
1 1/2 cawan minyak jagung.

Cara membuatnya
1,Masukan kesemua bahan kedalam sebuah magkuk gaul hingga rata.
2.Masukan adonan kedalan loyang yang telah dialas dengan kertas roti
ataupun disapu dengan mentega.
3.Bakar dalam oven selama 45 menit dalam  suhu 180 darjad Celcius.
Nah mudah bukan..







Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...