Bahan
2 liter air
500 gram tulang iga
250 gram daging
2.lembar daun salam
1 batang serai memarkan
1/2 butir kelapa sangrai haluskan
1 sdk air asam jawa
8 biji belimbing buluh halauskan belah dua
Rempah yang dihaluskan
1sdt ketumbar
1/2 sdt jintan
8 biji buah keras
3 cili merah
8 bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm kunyit
2cm halia
1cm lengkuas
1sdt gula merah
garam secukupnya
Cara membuat
1. Rebus tulang dan daging hingga empuk
2.Tumis bumbu yang dihaluskan hingga harum
Masukan daun salam,serai kacau hingga rata,masukan rebusan tulang,daging
3 Masukan kelapa sangrai ,air asam jawa dan belimbing
4,Masak hingga mengental.
5,Tanbahkan daun sup,daun bawang serta bawang goreng jika suka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan