Isnin, 28 Mac 2011

Sate Padang

Bahan
400 gram  daging ayam
3 cm kunyit hidup
2 butir buah keras
lidi sate direndam dengan air
3 sdm minyak masak

Bahan kisar
4 ulas bawang merah,3 cm kunyit hidup
2 butir buah keras,1cm lengkuas
1/2 sdt ketumbar sangrai,
4 sdb santan pekat
1 batang serai,1 batang serai untuk merenjis

Cara membuat
1.Perap ayam dengan rempah yang di kisar selama 3 jam.baru dicucuk dengan lidi
2,lebihan bahan pemerap digunakan untuk merenjis sate ketika dibakar
3, Bakar sate hingga masak

Kuah Sate
600 gram kacang tanah,,20 tangkai cili kering
6 biji buah keras disangrai, 3cm kunyit hidup
1 sdt jintan putih dan 1sdt jintan kasar semua dikisar
1 sdm ketumbar  dikisar, 240 gram gula halus
2batang serai dititik,3cm lengkuas,60 gram air asam jawa
minyak untu menumis

Cara membuat
1.Kacang dikisar,asam jawa diremas dengan 6 cawan air lalu tapis
2.Panaskan minyak  tumis bahan rempah kisar hingga garing dan wangi
masukan serai dan lengkuas yang telah dititik,tuangkan air asam jawa.
kacau rata masukan gula dan garam.
3.Akhir sekali masukan  kacang  dan masak  hingga pekat.
Bila  nak sedap diperap semalam,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...