Khamis, 24 Mac 2011

Kuih angku

Bahan
300gram tepung pulut
150 gram keledek rebus lenyek
100ml air masak
1sdb gula halus
2sdb minyak masak
Pewarna kue

Bahan Inti
300 gram kacang hijau
125 gram gula halus
3sdk tepung kastasd
daun pisang dipotong bulat

Cara membuat
1.Rendam kacang  hijau selama 4jam ,toskan kukus selama 30 menit
hingga empuk,kemudian dikisar hingga halus
2.Goreng  kacang tanpa minyak hingga berbau,Masukan gula halus
dan tepung kastard kacau sebati.Biarka sekejap
3.bahan kulit,satukan tepung ,gula halus dan sedikit air dalam mangkuk
masukan kledek,sedikit minyak dan pewarna.Gaulkan hingga sebati.
Bagika adonan ini pada beberapa bagian yang sama besarnya
4.Masukan inti kacang kedalam satu bagian dan bulatkan'
Kemudian masukan dalam acuan kue angku tekan dengan kuat supaya
coraknya jelas dan timbul
5.Keluarkan dari acuan dan alas dengan daun pisang .
Kukus selama 10 minit

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...