Minuman ini banyak terdapat didaerah Jawa Tengah ,air ini sesuai diminum semasa cuaca sejuk.
Dulu semasa kecil arwah bapak saya ,sangat menyukainya ,tapi ibu tak seberapa minat,maklumlah
dari suku yang berbeza ,ibu darah cina dia lahir di Pembang,sedang bapak 100 % jawa.
Bapak saya memnggilnya Wedang Ronde,sebab dapat memanaskan badan kita.dalam Keluarga
sayalah peminat nomor satu .Nah sampai sekarang saya selalu membuatnya.
Nah ini dia resepinya.
Bahan
1 ibu jari halia dimemarkam,2 batang serai dimemarkan,2 sdm gula pasir dan gula merah
Untuk Ronde
250 gram tepung pulut ,pewarna merah dan putih
3 sdm kacang tanah sangrai dan buang kulit
5 buah kolang -kaling dihiris tipis dan rebus
5sdm gula merah,2sdm kacang tanah tumbuk untuk isi bola ronde
air untuk merebus
Cara membuat
1.Rebus air,halia,serai samapai mendidih
2'Tepung pulut sedikit demi sedikit dengan air diuli menjadi doh bagi dua
satu merah, satu putih bulatka keci-kecil sebesa guli masukan kacang
dangula merah tadi.
3.Rebus air dalam periuk masukan bebola ronde,masak hinnga mengapung.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan