Bahan-bahannya
4 biji pisang berangan yang masak ranum
3 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt Soda borkabonat
2 sm milo+2 sdm air suam dikacau rata
1 cawan minyak masak
1 sdt esen vanila
1sdt ovalete
3/4 cawan gula kastor
Cara membuatnya
- Blender gula bersama telur,ovalete sehinnga hancur lalu masukan pisang blender hingga hancur.
- Curah dalam mangkuk yang lebih besar, lalu masukan tepung gandum,baking powder soda borkabonat yang telah diayak terlebih dahulu.
- masukan campuran tepung berselang seli dengan minyak,sambil dikacau buat sampai habis.
- Masukan esean vanila, adunan dibagi dua ,satu warna asal yang satu lagi tambahkan milo tadi.
- Panaskan oven dengan kepanasan 180 derajad,
- Maskan adunan kedalam loyang yang telah dialas kertas minyak dan disapu margarine dahulu.
- Curah adunan yang warna asal diikuti dengan adunan berwarna coklat.
- Kemudian , corekkannya .
- Bakar selama 30 menit/sehingga masak ikut kepanasan oven.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan