Resepi Roti Pintal Ubi Kayu
Bahan-bahannya:
- 100 gram ubi kayu rebus dan dihaluskan
- 350 gram tepung gandum
- 1 biji telur
- 3 sdm susu tepung
- 50 gram gula pasir
- 1 sdm yis
- secubit garam
- 150 ml air suam
- 4 sdm margarine
- 1 sdt Baking Powder
- gula kastor untuk taburan roti
- 1 biji kuning telur untuk sapu roti
Cara memasaknya:
- Satukan yis, air, garam, gula biarkan ia larut.
- Satukan bahan kering, tepung, Baking powder, susu tepung lalu masukan telur dan margaine.
- Uli hingga rata dan masukan air yang sudah bercampur dengan yis tadi. Uli hingga menjadi doh lembut.
- Biarkan selama lebih kurang 1 jam hingga adunan naik 2 kali ganda.
- Kempiskan adunan dengan ditumbuk-tumbuk selama 1 menit untuk membuang angin.
- Timbang adunan dalam anggaran 50 gram dan pilin memanjang lalu bentukkan seperti kita mengepang rambut.
- Biarkan adunan yang sudah dibentuk selama 25 menit hinnga naik.
- Panaskan oven selam 10 menit,maukan roti tadi denga di sapu kuning telur dan gula kastor
- Apabila sudah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit margarine.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan