Tempe sangat bagus sekali kita amalkan pemakanannya secara teratur, disamping kolestrol sangat rendah kolestrol .Dari kecil saya selalu makan tempe maklumlah hanya tempelah bahan makanan yang paling murah.Ibu saya dulu selalu membuat keripik tempe untuk dijadikan snek sebagai pengganti kerupuk,hingga sehingga saat ini saya masih sangat menyukainya bahkabn sering membuatnya.
Resepi Keripik Tempe
Bahan-bahannya
8 keping tempe dihihis tipis dijemur agak kering
6 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 sdt ketumbar ditumbuk halus, 1/2 sdt serbuk kunyit
200 gram tepung beras
garam secukupnya
1 gelas santan pekat
cara memasaknya
1.Satuka bumbu ,tepung beras serta santan kaca hingga sebati,
2.Panaskan minyak kedalam kuali,
3,celup tempe kedalam bahan tepung yang sudah dibancuh,goteng hingga kekuningan,
Tiada ulasan:
Catat Ulasan