Sabtu, 28 Mei 2011

Ubi Rebus Sambal Udang Kering.

Sarapan pagiku kali ini adalah Ubi Rebus sambal Udang Kering, Makanan orng kampung tapi banyak khasiat serta tak menggemukan ,biasanya orang padankan dengan kopi panas tapi disebabkan aku tengah berdiet aku minumnya dengan susu tapi rendah lemak sedangkan pencuci mulutnya pisang berangan.

Bahan-bahannya
1kg ubi  kayu
2 helai daun pandan
secubit garam
air secukupnya

cara memasak.
Buang kulit ubi dan basuh bersih-bersih lalu rebus bersama dengan air serta secubit garam.
Apabila sudah empuk ditoskan airnya dan masak sekejap dengan api kecil,lalu teup balik.
Biarkan seketika dan letak dalam pinggan mkan selagi panas dengan teman sambal.

Sambal Udang Kering
10 biji cili kering rendam aire panas
2 sdm udang kering rendam air panas
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji limau nipis
1sdt garam
1sdt serbuk perasa.

cara membuat sambal
Tumbuk cili bawang merah,bawang putih hingga halus ,masukan udang kering tumbuk kasar dan perasakan dengan garam,serbuk perasa serta air limau nipis. Nah sudah siap.

2 ulasan:

Zu berkata...

Wekeke. Itu la dia. Kalau tak habis, buat ubi goreng je. Hehe.

Nur haura afeeya berkata...

Salam semua saya syor kan kalau kena kencing manis yg tinggi atau kaki luka berair nak kena potong akibat kencing manis cuba wasap atau call saya En Mohd Zuhairi bin Noordin 0174687570 Insya Allah harga mampu milik kita bagi gula turun dan luka tu akan cepat kering balik dan baik dalam tempoh kurang pada seminggu saja..Insya Allah berkesan dan jika ada pesakit yang kencing manis tinggi yang tidak ada luka pun kita akan turun kan gula bagi terkawal sama

jom kita rawat kan dengan minuman herba ladang dan herba hutan (JAMINAN RASA TIDAK PAHIT)

jom kita sebarkan bantu pesakit kencing manis kronik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...