Rabu, 25 Mei 2011

Asam Rebus keladi.

Menu diet tengah hari ini ialah masak asam rebus keladi lauknya ikan keli bakar dan minumnya jus oren. sesekali masak masakan kampung tanpa menggunakan santan,walau bagaimanapu amalan diet mesti diamalkan juga.
nah bagi yang meminati masakan kampung ini resepinya.

Bahan-bahannya
4 pokok keladi disiat buang kulitnya dan basuh bersih-besih.
12 tangkai cili kering tumbuk halus
5 bawang merah tumbuk halus
4 bawang putih yumbuk halus.
1 sdm udang kering rendam dan tumbuk kasar
1 sdm garam
1 batang serai dimemarkan.
2 helai daun salam
1 helai daun kunyit
5 bilimbung buluh dibelah dua
1 sdt serbuk kunyit
1 sdt serbuk perasa
1 sdt garam
1 liter air.

cara membuatnya
1.Didihkan air dalam periuk masukan rempah halus,daun kunyit ,daun salam,serbuk kunyit serta serai.
2.Apabila sudah betul-betul mendidih masukan belimbing buluh ,keladi yang sudah dibersihkan dan dipotong serta garam,serbuk perasa dan gula.
3.Masak jangan terlalu lama nanti batang keladi akan hancur tak sedap pula rasanya.

Ikan Keli bakar
Bahan-bahannya.
3 -4 ekor ikan keli dibasuh dengan air beras dan bilas perap dengan asam jawa /limau selama 15 menit
2 ulas bawang merah tumbuk halus
2 ulas bawang putih tumbuk halus
1 sdm ketumbar tumbuk halus
1sdm ketumbar tumbuk halus
1 sdm garam
1 sdt serbuk perasa

cara membuatnya
.1Basuh ikan keli yang telah diperap dengan air sam jawa tadi.
2.,Perap dengan rempah yang ditumbuk halus selam 5 menit biar bumbu meresap ke ikan,
3.Bakar dalam oven selama 15 menit/Sudah berbau wangi.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...