Bahan A
3 gram buah pala
6 gram kulit kayu manis
4 gram bunga lawang
Bahan B
30 gram bawang putih
70 gram bawang merah 20 gram halia
50 gram serai
20 gram cili padi
10 gram kunyit
Bahan C
15 gram serbuk jintan manis
15 gram ketumbar
2 helai daun kunyit dihiris halus'
bahan D
1 biji kelapa jadikan kerisik
100 gram minyak masak
garam dan gula secukupnya ,2 cawan air.
1 kg ayam dipotong.
cara memasak
1 Sapu ayam denga kunyit serbuk cili.kemudian goreng hingga masak.letak dalam
satu bekas.
2.Tumiskan bahan A hingga naik bau,kisar bahan B Kemudian campurkan dengan
bahan A yang telah ditumis tadi.
3.Masukan bahan C kacau rata selama 2 menit tambahkan pula dua cawan air.
4.Masukan ayam dan bahan dalam campuran tersebut dan masak hingga kering
bubuhkan garam dan gula.
Hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan