Jumaat, 8 April 2011

Rendang ayam Cititel

Bahan A
3 gram buah pala
6 gram kulit kayu manis
4 gram bunga lawang

Bahan  B
30 gram bawang putih
70 gram  bawang merah 20 gram halia
50  gram serai
20  gram cili padi
10 gram kunyit

Bahan C
15 gram serbuk jintan manis
15 gram ketumbar
2 helai daun kunyit  dihiris halus'

bahan  D
1 biji kelapa jadikan kerisik
100 gram minyak masak
garam dan gula secukupnya  ,2 cawan air.
1 kg ayam  dipotong.

cara  memasak
1 Sapu  ayam denga kunyit serbuk cili.kemudian goreng hingga masak.letak dalam
satu  bekas.
2.Tumiskan bahan  A hingga naik bau,kisar bahan  B Kemudian campurkan  dengan
bahan  A yang telah ditumis tadi.
3.Masukan bahan  C kacau  rata selama 2 menit tambahkan pula dua cawan air.
4.Masukan ayam  dan bahan dalam campuran tersebut dan masak hingga kering
bubuhkan garam  dan gula.
Hidangkan

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...