Ini makanan kesukaanku semasa kecil ,,senang dibuat banyak sekali khasiatnya,
Selain nasi juga sayuran yang bebagai jenis .boleh dimakan bila- bila masa'
Untuk lontong
Bahan
300 gram beras
Daun pisang ,lidi untuk menyemat
Cara membuat
1,Buat selongsong lontong lalu isikan beras yang sudah direndam 1/2 dari kelongsong'
2.Rebus dalam air sampai matang lebih kurang satu atau dua jam
3.Angkat dan tiriskan.apabila sejuk potong
Untuk pecalnya
Sayuran daun ubi,bayam ,taugeh,kangkung,timun
Bumbunya
250 gram kacang tanah,2 sdm air asam jawa,200 ml air panas
haluskan
5 cili merah,5cili padi,3cm cekur,5 ulas bawang putih,1/2 cm blacan
100 gram gula merah ,garam secukupnya
Pelengkapnya ;kerupuk
Cara membuat
1,haluskan kacang tanah yang sudah digoreng.'
2.Masukann bumbu yang dihaluskan campurka gula merah, dan garam.
3.Susun Sayuran ,lontong curahkan kuahnya dan juga kerupuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan