Selasa, 19 April 2011

Lepat Pulut Kacang.

Bahan
500 gram pulut putih rendam selama 1jam dan toskan.
100 gram kacang hitam direndam 2 jam.
1/2 butir kelapa parut
1 sdt garam

Pembungkus
Daun kelapa muda  untuk membungkus  ,tali rafia.

Cara membuat
1,Campur semua bahan, Lepaskan lidi/tangkat daun kelapa lalu gulung helai daun
membentuk cerobong  diameter 3 cm semat  salah satu hujungnya dengan lidi.
2.Masukan campuran  pulut  lebih kurang 1 cm  dari tepi daun rapatkan dan ikat
 dengan tali rafia agar isi tak keluar saat direbus.
3,Susun dalam periuk rebus selama 2-3 jam.

Lepat ini makanan kesukaanku semasa kecil, setiap hari raya pasti bapak/ibuku
selalu membuatnya,,apatah lagi semua bahan ada disekeliling rumah.
Dipasar tradisional  Gombong  dulu selalu banyak  menjualnya,Sekarang aku
sudah duduk di Negara orang dikawasan Taman perumahan nak cari daun kelapa
sangat susah,cuma adanya dikedai semasa hari raya saja,
Pasal  harganya  alamak,,,amboy,,,mahal...,Tapi skali sekala aku buat kugantikan
dengan daun pisang.
Cara membuat dan bahannya sama juga cuma diganti kelungsongnya dengan daun pisang.
Daun Pisang dibuat kerongsong segi tiga tapi daun kean tebal kalau tidak nanti lepat akan
pecah dan disematkan dengan lidi.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...