Isnin, 25 April 2011

Ikan Tengiri Masak Asam.

Cuaca sekarang tak menentu kadang panas kadang hujan,tapi sekarang penghujung bulan April siang hari bukan main panasnya ,Nak minum sahaja,tengak ini rasa teringin makan yang masam dan pedas.Kali ini aku masak ikan  rebus  sahaja.

Ikan Tengiri  Asam Rebus.
2 keping ikan tengiri ,1/4 biji nenas potong kecil.
Bahan Kisar
1 bawang besar
3 bawang putih
1cm kunyit
1 batang serai dimemarkan
2 keping asam keping
1 biji tomato
1/4 biji tomato
1 kiub perasa ikan bilis
garam secukup rasa.
1 liter air

Cara membuat
1.Masak air hingga mendidih masukan asam keping bahan kisardan serai.Masak selama 20 menit dalam api yang sederhana.
2.Masukan tomato dan nenas biarkan mendidih, biarkan seketika.
3.Masukan ikan dan perasa ikan bilis masak  sehingga ikannya masak.
1.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...