Ahad, 24 April 2011

GULAI NANGKA.

Nangka boleh dipeibagaikan memjadi aneka masakan  baik yang masih muda ataupun yang sudah tua.Bagi yang tua boleh untuk campuran makanan  ataupun minuman Manakala yang muda boleh diolah untuk sayur. Kali ini yang muda  aku nak masak gulai.Antara lain bahannya.
Bahan Gulai Nangka Muda.
350 gram nangka muda dipotong kecil dan direbus hingga empuk
1 liter santan dari sebiji kelapa'
Nah kalau nak lagi sedap ambil 4-6 kaki ayam yang sudah dibersihkan
Daun Mlinjo kalau susah dapat boleh diganti dengan kacang panjang/Kubis yang dipotong panjang 2-3 cm
2 lembar daun salam.
2 lembar daun kunyit
2 cm lengkuas diketuk

Rempah tumbuk halus
1 sdm ketumbar
4 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
3 butir buah keras
2 cm kunyit hidup,1 sdm minyak masak

Cara memasaknya
1.Panaskan kuali tumis rempah yang dihaluskan bersama dengan daun salam lengkuas serta daun kunyit;
2.Setelah wangi masukan kaki ayam dan santan masak  dalam 10 menit,sambil dikacau..
3.Setelah kaki ayam lembut masukan nangka muda yang telah direbus tadi dan sayur lainnya.
4.Sayur sudah siap boleh dimakan dengan nasi atau lontong.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...