Sejak kecil lagi saya sudah dibiasakan makan sayur, Jadi hingga saat ini sudah
sebati dalam diri saya ,tak kira jenis sayuran apapun.Semasa kecil ibu saya
selalu masak mesti dicampur dengan lobak merah,kalau di Indonesia menyebutnya
wortel,tak kira sayur kubis,bayam ,sawi atau yang lainnya.
Kalau di kampung dulu Lobak merah diparut campur sedikit air dan campur sedikit
gula wah rasanya seger sekali ,tapi sekarang zaman sudah maju diblender lagi senang'
Tapi kali ini kupelbagaikan menjadi kek'
Bagi yang ingin mencobanya ini resepinya
Bahan
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
2 3/4 cawan lobak merah parut
1 1/2 cawan gula halus
1/2 sdt baking powder
secubit garam 1 sdt esen vanila
1 1/2 cawan minyak jagung.
Cara membuatnya
1,Masukan kesemua bahan kedalam sebuah magkuk gaul hingga rata.
2.Masukan adonan kedalan loyang yang telah dialas dengan kertas roti
ataupun disapu dengan mentega.
3.Bakar dalam oven selama 45 menit dalam suhu 180 darjad Celcius.
Nah mudah bukan..
Bahan
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
2 3/4 cawan lobak merah parut
1 1/2 cawan gula halus
1/2 sdt baking powder
secubit garam 1 sdt esen vanila
1 1/2 cawan minyak jagung.
Cara membuatnya
1,Masukan kesemua bahan kedalam sebuah magkuk gaul hingga rata.
2.Masukan adonan kedalan loyang yang telah dialas dengan kertas roti
ataupun disapu dengan mentega.
3.Bakar dalam oven selama 45 menit dalam suhu 180 darjad Celcius.
Nah mudah bukan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan