Sabtu, 4 Februari 2012

Bistik Telur.

Untuk menghilangkan rasa jemu makan telur,hari ini masak telur bistik ternyata rasanya ya boleh tahan. Jangan asyik didadar rebus dan sambal,  inspirasi memasak telur ini datangnya dari anakku yang belajar di UUM Sintok. Dia yang memberi resepinya ,nah sekarang menjadi  lauk kegemaran keluarga.

Resepi Bistik Telur
2 biji telur
12 sdt garam1 sdm sos cili
1 sdm sos tiram
sedikit air
!/2 kiub ayam
1 keping tempe
1 labu bawang besar dicincang halu
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 batang cili merah potong serong untuk hiasan
Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara memasaknya
1.Telur dan garam dikacau sekejap lalu didadar tipis.
2.Tempe dipotong kecil lalu digoreng hinnga kering
3.Tumis bawang merah,bawang putih hingga harum lalu masukan cili sos,sos tiram serta kiub ayam.
4.Tambahkan sedikit air masak hinnga tercampur rata kesemua rempah.
5.Masukan tempe kedalamnya dan hirisan cil ,lalu curahkan atas telur dan dilipat .
6.Nah telur bistih sudah siap ,boleh dihidang bersama nasi.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...