Tempe ini sesuai untuk hiudangan lauk tengah hari bersama dengan sayur asam serta sambal belacan, Disamping khasiat tempe yang banyak mengandungi protein kacang soya juga boleh dipelbagaikan dengan aneka variasi masakan. Semasa aku kecil tempe adaklah makanan utama dalam keluarga begitu juga tahu disamping harganya murah, Dulu ibu selalu buat makanan dari bahan tempe untuk menghindari kebosanan makan tempe,
Resepi Tempe Bacem
10 potong tempe dikerat-kerat
Minyak untuk menggoreng
Bumbu-bumbu
1 sdm ketumbar dihaluskan
2 ulas bawang merah dihaluskan
3 ulas bawang putih dihaluskan
2 sdm air asam jawa
1sdt garam
1 sdt ajinomoto
2 helai daun salam
1 batang serai dimemarkan
2 sdm gula merah
250 cc air
Cara memasak
1.Campur bumbu yang dihaluskan beserta tempe, air asam jawa,garam,.air,lengkuas,air,gula merah ,daun salam,ajinomto dan juga serai,
2.Masak sehingga air terhisap habis.
3.Goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan