Jumaat, 29 Julai 2011

Tahu Sumbat Isi Bihun.

Kali ini untuk minum petang kupadukan tahu dengan bihun campur rempah cukup menbgenyangkan makan dua bijipun sudah kenyang.makanan ini sangat baik karena tahu beasasakan kacang soya lagipun rasa tak seberapa pedas jadi anak-anak sangat menyukainya.

Bahan-bahannya
12 keping tahu dipotong dua dan digoerng hingga agak garing dan dibelah dua
150 gram bihun dierndam hingga lembut dan toskan
1 batang daun bawang dicincang halus
2 sdm udang kering direndam dan tumbuk halus
rempah
1 labu bawang besar dicincang
3 ulas bawang merah kecil potong halus
3 ulas bawang putih cincang halus
1/2 sdt serbuk lada hitam
1 kiub knor pati ayam

Cara memasaknya

Tumis bawang besar,bawang merah,bawang putih hingga naik bau masukkan udang kering ,lada hitam ,kiub knor hingga rata lalu campurkan daun bawang dan bihun kacau rata.
Bahan pelapis
100 gram tepung beras
50 gram tepung gandum
3 ulas bawang putih tumbuk halus
1 sdt ketumbar tumbuk halus
3 butir buah keras tumbuk halus
1/2 sdt garam
1/2 sdt serbuk kunyit

Cara penyediaan
1.Belah tahu dan isikan dengan bahan bihun tadi.
2,Campur bahan pelapis dengan tambahkan air hingga agak encer.
3.Panaskan minyak,masukan tahu kedalam bahan pelapais dan goreng hingga kekuningan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...