Rabu, 6 Julai 2011

Pasta Kentang.

Satu lagi bahan kentang  yang diolah menjadi bahan yang lebih menarik untuk kanak-kanak dcampur dengan sayur ,jadi lengkap dengan kandungan sayur ,daging serta tambahan bahan lainnya.Kali ini kentang dibuat pasta untuk sarapan pagi maupun minuman petang.

Resepi Pasta kentang
Bahan-bahannya
100 gram makroni direrbus hingga empuk
150 gram ubi kentang dipotong bvulat dan direbus empuk
150 gram daging ayam
200 gram brokoli
50 gram keju parut

Untuk Sos
2 sdm margarine
1/2 biji bawang besar cinang halus
3 sdm tepung gandum
250 ml susu cair
50 ml susu pekat
1 sdt garam
1/2 sdt lada hitam serbuk
50 gram keju parut
1 butir telur,

Cara penyediaan
1.Siapkan acuan yang dilapisi aluminium sapu dengan mentega.
2.Untuk Sos,tumiskan bawang hingga layu masukan tepung gandumkacau rata.Tambahkan serbuk lada hitam ,garam serta telur kacau hingga  rata serta tambahkan keju.
3,Susun makroni,kentang serta brokoli tuangkan sos tambahkan keju diatasnya.
4,Bakar dalam ove selama 15 menit.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...