Selasa, 28 Jun 2011

Wadeh

Wadeh adalah kue khas kaum India dia terbuat dari kacang putih/ulunthu,ulunth ialah sejenis bahan utama dalam pembuatan tose,ada sesetengah memanggilnya donat india.Kue ini sangat lembut,sesuai untuk minuman petang. Dalam keluargaku  ada yang sangat meminati,setiap kali pergi pasar malam mesti membeli.nah kali ini aku belajar membuat sendiri,mula-mula tak jadi maklumlah namanya baru belajar,

Resepi Wadeh
bahan-bahannya
300 gram ulunthu direndam 2 jam
350 ml air
240 gram tepung gandum
1 cm halia dihalusakan
1 kiub ikan bilis
1/2 sdt bic of soda
2 sdt bawang besar dicincang
1 biji cili merah dan cili hijau dicincang
Minyak untuk menggoreng

Cara memasaknya
1.Ulunthu ditoskan dan diblender,masukan kesemua bahan dan perap selama 3 jam.
2.Adunan ini lembik untuk membentuknya,ambil 1 sdm penuh,letak diatas telapak tangan yang basah, Celup ibu jari dengan air dan buat lubang ditengahnya terus dimasukan kedalam kuali yang berisi minyak panas.
3.Goreng sehingga kekuningan..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...